Jucariile pentru copii fac parte din nevoile fundamentale ale copilului, ii procura o satisfactie afectiva, il preocupa si il impiedica sa se plictiseasca. Jocul pentru copii are si valoare intelectuala, de descoperire si stimulare a talentelor, precum si de exercitiu de indemandare. Concentrarea si ardoarea cu care copilul se poate cufunda in joc, pana la uitarea de sine, ilustreaza dimensiunea importantei jocului la aceasta varsta frageda.Jucarii copii - jucarii Copilul are nevoie de libertate in joc. Va fi lasat sa isi caute singur jocul dupa preferinte si dispozitii. Nu se va interveni cu franari, decat atunci cand, din nestiinta, ar putea produce pagube sau isi pune viata in pericol.Jucarii copii - jucarii

Unii copii trebuie dirijati, in mod discret, sa invete sa se joace singuri cu jucarii. Daca apeleaza mereu la insotirea si supravegherea excesiva a unui adult, initiativa, imaginatia, spiritul lor creator nu se dezvolta. Pentru copii trebuie incurajat jocul in compania altor copii de varsta apropiata. Pe langa faptul ca este mai interesant pentru el, jocul cu alti copii il formeaza ca personalitate: pe de o parte invata sa coopereze, sa joace cinstit, sa nu triseze, sa spuna adevarul, sa isi imprumute jucariile; pe de alta parte, relationarea cu alti copii se face cel mai bine prin joc, intrarea in colectivitate fiind astfel pregatita.

Desfasurat in aer liber, jocul da prilej copilului sa-si descarce surplusul de energie si contribuie la calirea si dezvoltarea armonioasa a corpului. La aceasta varsta frageda, cei mai multi copii iubesc inca jocurile de miscare (alergare, balansare, tobogan, triciclete, biciclete)dar in acelasi timp capata gustul unor jucarii, a cartilor cu ilustratii, a jocurilor de constructie, de modelare, deprind placerea de a decupa, lipi si colora.Jucarii copii In alegerea jucariilor pentru copii trebuie sa se tina seama de varsta mentala in raport cu varsta reala, de interesele si capacitatile lor. Pentru copii nu toate aceste jucarii au valoare educativa, cele mai scumpe nu sunt si cele mai potrivite. Unele jucarii complicate pentru copii retin atentia pentru putin timp, apoi sunt parasite sau demontate. O papusa mare si scumpa nu va placea in mod obligatoriu unor copii, mai mult decat una comuna, care poate fi mai indragita. Modele simple de jucarii pentru copii precum automobile, tractoare, avioane, o roaba constituie un "parc de vehicule " cu care imaginatia lui isi poate da frau liber.

Jucarii precum trotineta,bicicleta, mingea sunt potrivite pentru jocul in aer liber. Pentru ocupatiile statice se vor alege urmatoarele jucarii pentru copii: carti de colorat, jocuri de constructie simple, mozaic din plastic, loto cu imagini, jocuri cu margele, lucru manual. Spre 6 ani se introduc jocuri cu cifre si litere. Nu se vor darui copilului multe jucarii deodata, deoarece il plictisesc. Se poate oferi un sertar dintr-o comoda, un cufar, un raft dintr-un dulap unde sa-si pastreze jucariile. Copilul va fi indemnat si supravegheat ca dupa ce s-a jucat sa le stranga si sa le puna la loc.